Lévi Weemoedt en Özcan Akyol: Pessimisme kun je leren

Foto: Arie Wapenaar

Op zondag 19 januari om 15.00 uur zijn Lévi Weemoedt en Özcan Akyol  te gast bij onze vereniging in de Oude Mariakerk, met Pessimisme kun je leren. Omdat we veel publiek verwachten, vragen we u, onze leden, om ons uiterlijk vóór 6 januari, te laten weten of u een plaats wilt reserveren. Dat kan via e-mail.

U ontvangt daarna een bevestiging met nummer, waarmee u toegang hebt tot de zaal. Vol is vol. Het kan dus zijn dat wij u moeten teleurstellen. Wilt u de bevestiging uitgeprint of digitaal meebrengen? Bij de entree wordt daarnaar gevraagd. Eventueel resterende plaatsen worden na 10 januari ook aan niet-leden aangeboden. 

Lévi Weemoedt (1948), pseudoniem van Izaäk Jacobus van Wijk, was leraar Nederlands maar is schrijver van tragikomische korte verhalen en gedichten, die hij als geen ander voor publiek ten gehore brengt. In de jaren 80 streed hij samen met Hans Dorrestijn om de titel “droevigste dichter van Nederland”.

Daarnaast schreef hij de roman De ziekte van Lodesteijn, een “minor classic”, aldus de kritiek.

In 2014 verscheen de bundel Met enige vertraging en in 2018 stelde Özcan Akyol de bloemlezing Pessimisme kun je leren samen.

Van deze bundel is het ongekende aantal van 90.000 exemplaren verkocht. Ineens is Weemoedt, alsnog, een gevierde dichter. Maar zijn proza is eveneens de moeite waard, dat blijkt wel uit Scherven van het geluk (2019), dat door Vic van de Reijt werd samengesteld.

Özcan Akyol, (1984) journalist en programmamaker, studeerde journalistiek en Nederlands, schrijft columns voor o.a. Algemeen Dagblad, de Stentor en Tubantia. Als Onze man in Deventer interviewt hij interessante mensen. Die interviews zijn als podcast af te luisteren.

In 2012 verscheen zijn debuut Eus, een semi-autobiografische schelmenroman. Daarna verscheen in 2014 een voetbalbundel: Hé scheids, jij hebt thuis zeker niets te vertellen?! Een vermakelijk maar ook verontrustende bloemlezing van voetbalproza.

De tweede roman Turis verscheen in 2016 en werd eveneens een bestseller. Het is een verhaal over de vader van Akyol en over de familierelaties. Een beklemmende en indringende roman.

Voor de Nederlandse televisie ging Akyol in 2017 naar Turkije om daar zijn neven te ontmoeten en ze te interviewen. Dat werd de vijfdelige serie: De neven van Eus.

Voor de 70-ste verjaardag van Weemoedt werd Akyol door de uitgever gevraagd om een bloemlezing te maken van het werk van Weemoedt. Dat werd de bloemlezing Pessimisme kun je leren. Akyol was al  bewonderaar van de dichter. Wat hem in het werk raakt is de weltschmerz, de zucht naar drank en het non-conformisme. Maar ook de eenvoud, die Akyol probeert te benaderen. Geen wollig taalgebruik en literaire pretenties.

Het programma begint om 15.00 uur in de Oude Mariakerk, leden hebben gratis toegang op vertoon van de genummerde bevestiging van hun reservering. (Reserveren kan via e-mail)

Introducés hebben toegang voor €7,50 op vertoon van de genummerde bevestiging van hun reservering.

Hartelijke groet en graag tot zondag 19 januari 2020,

Margot Jager
secretaris Deventer Literair