Lezing door Murat Isik over Wees onzichtbaar

Foto: Liselore Chevalier

Murat Isik (Izmir 1977) is een Nederlandse schrijver en jurist. Hij debuteerde in 2012 met de roman Verloren grond. Daar ontving hij de Bronzen Uil Publieksprijs voor. Het boek werd meteen vertaald in het Duits, Zweeds en Turks.

In 2017 verscheen zijn nieuwe roman Wees onzichtbaar, een sterk autobiografische roman,  waarmee hij de Libris Literatuurprijs won. Bovendien werd de roman Boek van het jaar 2017 bij NRC en won hij er de Boekhandelsprijs 2018 mee.

Daarna werd Murat Isik uitgenodigd om het Boekenweek essay 2019 te schrijver, dat Mijn moeders strijd werd. Daarmee schreef hij een ode aan zijn moeder.

Isik kwam als vijfjarig jongetje met zijn moeder en zusje vanuit Turkije, via Hamburg begin jaren tachtig in de Bijlmer terecht. Zijn vader was communist en weigerde te werken in het kapitalistische systeem. Hij zat op de bank Marx en Lenin te lezen en ging ’s avonds op café in Amsterdam, waarna hij dronken thuis kwam. Zijn moeder emancipeerde zich, leerde Nederlands en ging aan het werk in het AMC en maakte daar carrière. Het gezin overleefde door de confrontatie met de vader uit de weg te gaan en onzichtbaar door het huis te sluipen.

In Wees onzichtbaar beschrijft Isik hoe het is om als Turks jongetje op een blanke school te zitten; de kinderen noemden hem steevast Schoonmaker!     Zijn tirannieke vader heeft steeds laten horen en voelen dat hij eigenlijk geen kinderen had gewild en bemoeide zich niet met hen, maar met de schoolkeuze hield hij zich wel actief bezig. Het Mavo/Havo advies vond hij voor zijn zoon te laag en daardoor is Isik naar het VWO gegaan, waardoor hij rechten kon gaan studeren.

De hoofdpersoon Metin blijft hunkeren naar de erkenning van zijn afwezige vader. Door de vriendschap met de jongen Kaya, die wel zelfvertrouwen heeft en uit een stabiel gezin komt, leert Metin vriendschap kennen en kan hij zich optrekken aan een rolmodel.

Isik beschrijft de idealistische bedoelingen van de architect en de Gemeente Amsterdam met de bouw van de Bijlmer en hoe het was om daar als kind te wonen. Aanvankelijk een paradijs, want geen verkeer tussen de flatgebouwen en veel groen om te spelen en te voetballen. Totdat de drugsverslaafden uit het centrum van de stad verdreven werden en hun heil zochten in de kelders en de binnenstraten van de Bijlmer en zo de verloedering intrad.

Murat Isik komt op zondag 15 september praten over deze bijzondere en mooie roman, die gelaagd is en gebaseerd is op autobiografische elementen.

Het programma begint om 15.00 uur, is gratis voor leden terwijl introducés €5 betalen. Leden van de Bibliotheek betalen €7,50. De entree voor niet-leden bedraagt €12,50

Hartelijke groet en graag tot zondag 15 september in de Oude Mariakerk,

Margot Jager
Secretaris Vereniging Deventer Literair